MAGÁN NYUGDÍJ, BIZTOS NYUGDÍJ, NYUGODT JÖVŐ

Nyugdíj. Stabil, tervezhető, biztonságos és garantált nyugdíj megoldások egyéni igények szerint.

Nyugdíj számítás, nyugdíj kalkulátor 2012


A nyugdíjtörvény kimondja, hogy az öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárt, és legalább húsz év szolgálati időt szerzett, és nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Ez azonban a gyakorlatban közel sem ilyen egyszerű. Főleg napjainkban amikor a kormány nyugdíjreformot végez, azaz alapjaiban változtatja a szociális ellátások intézményét.Éppen a rendszer átalakítása miatt megjósolhatatlan a nyugdíj alakulása. A legfrissebb információink szerint a nyugdíj 2012-től változni fog. A változás a leginkább a nyugdíj 2012 kiszámításának jelenlegi módszerét érintheti. A változtatás alapján azoknak az embereknek, akik hajlandóak az öregségi nyugdíjkorhatárig munkában maradni és dolgozni, kedvezőbben alakulna a nyugdíja. Az új rendszer nagyobb hangsúlyt fektet az utolsó 10 évben elért keresetre. A kormány szakértőinek elképzelése szerint az új változtatásoknak már rövidtávon is lehetne gazdasági hatása, mert a nyugdíj előtt állókat magasabb jövedelem elérésére sarkallná.


nyugdíj összegét meghatározó főbb tényezők 2012. december 31-ig:

Beszámítási időszak:

- 1988. 01. 01.-től a nyugdíj megállapítás napjáig elért kereset, jövedelem

- ha az igénylőnek nincs a fenti időszak legalább fele részében keresete, jövedelme, akkor a hiányzó napokra az 1988 előtti keresetek

- ha ez sincs, akkor a hiányzó időre érvényes minimálbér a számítás alapja.

A tényleges összeg meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy naptári évenként az elért kereseteket csökkentik a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályokban meghatározott járulékokkal, és a fennmaradó összegre kivetített adókkal.

Osztószám:

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján, a beszámítási időszaknak a biztosításban töltött napjainak száma. Ebbe nem számít bele a GYES, a TGYÁS, és a táppénz időtartama.

Valorizáció:

A valorizáció a jövedelmek felszorzását jelenti. A számításához a szorzószámot az Országos Statisztikai Hivatal közlése alapján a kormány határozza meg. A folyamatot a havi átlagkereset megállapítása előtt végzik el. A nyugdíjazást megelőző harmadik év előtti naptári években elért keresetet, jövedelmet a bruttó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző második naptári év kereseti szintjéhez igazítják.

Havi átlagkereset megállapítása:

A nyugdíjalap meghatározása az egyik leglényegesebb része a folyamatnak. A jövedelmek összeségét elosztják az osztószámmal, majd felszorozzák 365-tel, és végül elosztják 12-vel.

Degresszálás:

A határszámokat figyelembe véve, ha az átlag meghaladja a meghatározott értéket, akkor a havi átlagot sávosan csökkentik.

A nyugdíj összegének megállapítása:

A figyelembe vehető átlagkeresetnek, a szolgálati időtől függő százaléka lesz a nyugdíj összege. Jelenleg 40 év szolgálati idő után jár 80%. Ez azonban 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjak esetében változik az alábbiak szerint:

Szolgálati idő, és a hozzá tartozó százalék mértéke:

20 …………. 33,00

21 …………. 34,65

22 …………. 36,30

23 …………. 37,95

24 …………. 39,60

25 …………. 41,25

26 …………. 42,90

27 …………. 44,55

28 …………. 46,20

29 …………. 47,85

30 …………. 49,50

31 …………. 51,15

32 …………. 52,80

33 …………. 54,45

34 …………. 56,10

35 …………. 57,75

36 …………. 59,40

37 …………. 61,05

38 …………. 62,70

39 …………. 64,35

40 …………. 66,00

és minden további évre 1,65-1,65 százalék.

A nyugdíj összegét 2013. január hó 01-től az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig kifizetett, és a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló -, a személyi jövedelemadót is tartalmazó, csökkentés nélküli bruttó kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.


(az információk tájékoztató jellegűek)

A biztos, stabil nyugdíj érdekében


Az teljesen világosan látszik, hogy aki nem szeretne az életszínvonalából veszíteni a nyugdíjas éveiben, annak az aktív élet folyamán valamilyen öngondoskodási programot kell csinálnia. Ennek számos lehetősége ismert hazánkban is.


Ezek a megtakarítások minden helyzetben megoldást nyújtanak?


Mi van, ha az aktív évek alatt történik tragédia?

A nyugdíjcélú termékek célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtése, ezért alapvetően ezek a termékek a megtakarítási időben kell, hogy erősek legyenek, ebben az időben kell hogy jól dolgozzanak. De mi történik, ha a megtakarítási időszakban olyan nem várt negatív esemény következik be ami felborítja a tervet.


A mai korszerű megoldások ezen, nem várt eseményekre is kellő biztonságot nyújtanak, és akár választható olyan megoldás is, melyekhez kapcsolhatók kiegészítő kockázati életbiztosítási elemek is.

A jelenlegi korszerű megoldásoknál az ügyfél maga választhatja ki azokat a kockázati elemeket, melyek ellen védelmet kíván kialakítani. Ezzel a lehetőséggel gyakorlatilag az öngondoskodás olyan fajtáját lehet létrehozni, mely megoldást nyújt a nyugdíjas évekre, az esetleges korábbi nyugdíjba vonulásra (rokkantnyugdíj), de arra az eshetőségre is, ha egy nem várt negatív esemény megzavarná az ügyfél terveit.

A megoldás lényege, hogy nem akkor kell elindítani, amikor már ég a ház, hanem akkor, amikor még egészben van.

(Életbiztosítást sem akkor kell egy biztosítottal aláíratni, amikor a halálos ágyán fekszik, hanem akkor, amikor még egészséges és teljesítőképességének csúcsán van.)

Az elmúlt időszakok nyugdíj-átalakítási vitái mindenki számára világossá tették, hogy az öngondoskodás meg -és elkerülhetetlen a lakosság körében, ha nem kívánnak nyugdíjas éveikben életszínvonal-eséssel szembe nézniük.

A hosszú távú öngondoskodási lehetőségek jelenlegi palettája alapvetően négy elemre épül:

  1. az önkéntes nyugdíjpénztárakra,
  2. a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ),
  3. a tartós befektetési számlára (TBSZ),
  4. de ide sorolható még a befektetési egységekhez kötött, ún. unit-linked életbiztosítás is.
Ezek a megtakarítások hosszú távra szólnak, mert mind a NYESZ-re, mind az önkéntes nyugdíjpénztárra igaz, hogy a felhalmozódó megtakarításokat, a legkedvezőbb feltétellel csak a nyugdíjkor elérése után lehet kivenni, vagy legalább 20 év türelmi idő után.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 3
Heti: 57
Havi: 162
Össz.: 48 094

Látogatottság növelés
Oldal: Nyugdíj számítás, nyugdíj kalkulátor
MAGÁN NYUGDÍJ, BIZTOS NYUGDÍJ, NYUGODT JÖVŐ - © 2008 - 2018 - magannyugdijak.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »